Маникюр в град Ямбол

 

Всички ние обичаме красиви маникюри, но знаем ли достатъчно за това как е възникнал маникюрът и неговата история ? Аз искам да Ви я разкажа в следващите редове:

История на маникюра

Думата маникюр идва от комбинация от латинските думи “manus” – ръка и “cura” – грижа. Изкуството на маникюра има древна история. Днес маникюр означава система за грижа за ръцете, която включва грижа за кожата и ноктите, медицински процедури, техники за боядисване и дори поставяне на изкуствени нокти.

Преди 3 000 години хората от древния Египет и Китай нямали представа за възможностите на съвременния маникюр. Те само покривали горната част на ноктите си в ярки цветове, а на селяните се позволявало само по-бледи и по-естествени тонове.

 

Преди 600 години в Китай някои от по-богатите хора предпочитали да нарисуват ноктите си в злато или сребро и когато използват боя, те го правили от восък, яйчен белтък, желатин и каучук. По време на династията Минг жените от аристокрацията рисували ноктите си в черни или ярки червени тонове, символ на техния социален статус.

В началото на 19-ти век модата в Америка е за къси, бадемовидни нокти. Жените ги покривали с ароматни масла и ги полирали с мека кърпа. Маникюрът е направен с метални инструменти, ножици и различни киселини.

Инструментите за маникюр в крайна сметка са еволюирали и през 1830 г. лекар, на име Сит, е първият, който започва да използва по-нови методи, част то тях запазени и до днес. Племенникът му направил една крачка напред, като измисли цяла система за грижа за ноктите. Тази система е евтина и се разпространявана навсякъде в САЩ, където всяка жена, независимо от социалното положение или доходите, може да я използва, за да се грижи за ноктите си.

Акрилната боя е случайно открита от друг лекар. Скоро станала много популярна и изигра голяма роля в развиващата се маникюрна индустрия.

Днес маникюрът е достигнал нивото на изкуството и е неразделна част от живота на всяка успешна жена.